De kracht van een goed ontworpen icoon

Het woord icoon komt van iconiciteit; de overeenkomst of gelijkenis tussen een teken en onze waarneming van de werkelijkheid. En zoals de welbekende uitspraak ‘een beeld zegt meer dan 1000 woorden’ luidt geldt dit zeker voor het gebruik van een (goed ontworpen) icoon. Iconen zijn vereenvoudigde illustraties die een object of onderwerp visueel weergeven.

Lees snel verder

Branding - Leestijd: 5 min

Onderscheidend en informatief

Je ziet iconen overal: op de toiletdeur, in je auto en op de wasmachine. Maar ook op websites en in apps worden vaak iconen toegepast. Iconen zijn visueel eenvoudig. Waarom? Omdat ze in een split-second een duidelijke boodschap moeten overbrengen. Daarom moeten goed ontworpen iconen onderscheidend en voldoende informatief zijn, zonder dat er aanvullende (tekstuele of mondelinge) uitleg nodig is.

Universele beeldtaal

Daar zit de kracht van een sterk icoon. Het gaat er niet alleen om dat een icoon goed is vormgegeven, maar vooral dat het begrepen wordt. En het liefst ook nog in een split-second. Denk aan de bezoeker van een website die rap iets wil vinden. Iconen helpen om je sneller naar de juiste pagina te leiden. Of denk aan de reiziger op een luchthaven die een vlucht moet halen. Over luchthavens gesproken; op die plek moet de communicatie en bewegwijzering grenzen en culturen overstijgen; iconen zijn het schoolvoorbeeld van zo’n universele beeldtaal.

Iconen van Prescan Iconen van Prescan
Iconen van Saxion Hogeschool Iconen van Saxion Hogeschool

Samenhang tussen iconen

Toegepaste iconen staan meestal niet op zichzelf. Vaak is een specifiek icoon onderdeel van een hele serie aan iconen. Een eigen visuele taal. Dat betekent dat de iconen onderling samenhang in vorm en stijl moeten bezitten om als geheel goed te kunnen communiceren.

Iconen als onderdeel van je visuele identiteit

Visuele samenhang tussen iconen zoals hierboven beschreven is belangrijk als het gaat om het ontwikkelen van iconen voor jouw merk of organisatie. Het ligt dan voor de hand dat de iconen aansluiten op de bestaande of nieuwe huisstijl. Dat kan onder andere door in het ontwerp van het icoon een subtiele vormverwijzing te maken naar een element in je logo of het lettertype dat wordt gebruikt. Ze worden daarmee een belangrijk onderdeel van je visuele identiteit en daarmee onderscheidend. Naast deze functie wil je ook dat de iconen geschikt zijn voor gebruik op alle gewenste toepassingen. Iconen die voornamelijk digitaal en op kleine schermen worden gebruikt hebben bijvoorbeeld minder detail nodig. Dit kan belangrijk zijn in de keuze voor de stijl van jouw iconen-set.

Hoe ontwerp je goede iconen?

Een goed ontworpen serie iconen voldoet aan de volgende uitgangspunten:

Duidelijkheid
Ze zijn herkenbaar, zowel in boodschap als in de grafische uitvoering.

Consequentheid
Er is onderlinge samenhang en een uniforme doorvoering in de serie.

Onderscheidend
Door een eigen (huis)stijl toe te passen wordt er eigenheid gecreëerd waardoor de iconen bijdragen aan de merkbeleving.

Schaalbaar
Technisch goed uitgevoerd zodat ze toepasbaar zijn op alle uitingen die gewenst zijn, zowel online als offline.

Universeel
Begrijpelijk voor ons allemaal.

Eigentijds
Houdt rekening met hedendaagse vormen van objecten. Een moderne auto bevat bijvoorbeeld meer rondingen dan een hoekige auto uit de vorige eeuw.

Morskieft Ontwerpers

Ook toe aan een goede iconenset voor jouw merk?

We helpen je graag met het ontwerp ervan!

Neem contact op