Logo ontwerpen en klaar? Hoe je als bedrijf een sterk merk bouwt

De gele ‘M’, de stylish swoosh, de roodgele schelp; een logo lijkt soms een heel merk te dragen. Maar hoe goed of bekend een logo ook is, het is waardeloos zonder context. Maar hoe creëer je die context en kom je wél tot een sterk (visueel) merk? Wij nemen je mee in onze filosofie.

Lees snel verder

Branding - Leestijd: 4 min

Even terug

Van de hiërogliefen in Luxor tot de muurschilderingen in Lascaux, het vertellen van een boodschap in vormen is zo oud als de mensheid. Eind 19e eeuw, aangejaagd door industrie en massaproductie, leidde dat tot het logo design wat we nu nog steeds kennen. Sterker nog, sommige logo’s uit die tijd bestaan nog steeds (Coca Cola).

Logo overkill

Sinds die tijd is het hard gegaan. Van groot installatiebedrijf tot cafetaria op de hoek, ieder bedrijf heeft inmiddels een logo. Mediaspecialist John Faasse ontdekte dat we als Nederlanders gemiddeld 1546 promotie-uitingen per dag ‘zien’. Halen we daar de categorie productverpakking uit, dan blijven er nog 377 over, waar op het grootste deel ook een logo staat. 377. Iedere dag.

We moeten daardoor het woord ‘zien’ inmiddels tussen haakjes zetten, want de meeste logo’s nemen we niet bewust meer waar. Hij staat op een abri in een bushokje waar je voorbij rijdt. In een banner op nu.nl. Maar ook op een flesje in je favoriete Netflix-serie of op de proteïneshakes van alle fitboys en -girls in je Instagram-feed.

Zorg er in die jungle van logo’s nog maar eens voor dat jouw logo opvalt. Daarvoor is iets meer nodig dan een sterke vorm.

Sterke basis

Maar wat is dan wél nodig voor een merk dat opvalt? Om te beginnen een sterke basis. Een helder idee van wat jouw organisatie (en dus jouw merk) uniek maakt. Waar staat het merk voor? Waar wil je naartoe? Wat is je boodschap? Hoe voelt de dienstverlening of het product aan? Jouw drijfveren, overtuigingen en ambities uitspreken en vastleggen legt een fundament voor alles wat daarna komt.

De stijl van het huis

Vanuit je basis creëer je een uitstraling die past. Een uitstraling waarmee mensen op alle plekken de juiste beleving hebben van jouw merk. Of dat nou op je website is, of door een poster langs de weg. Dit creëer je met een visuele identiteit, of wel huisstijl.

Zo’n huisstijl bestaat dit uit een aantal hoofdonderdelen: logo, kleur, typografie, vorm en beeld. Een sterke huisstijl biedt richtlijnen voor ieder onderdeel. Die vertellen je precies hoe je om moet gaan met welke kleur of welk beeld en hoe je dit op verschillende kanalen toepast. Geen keiharde regels, maar slimme manieren om je uitstraling eenduidig te houden.

Het is belangrijk dat de richtlijnen helder omschreven zijn en een diepere betekenis geven aan je visualisaties. Ben je een betrokken organisatie? Dan vertaal je dit bijvoorbeeld naar menselijke beelden en toegankelijke communicatie. Ga jij jouw hele markt overhoop gooien? Waarom geen brutale kleurencombinaties in je designs? Met je huisstijl maak je een connectie met jouw doelgroep, volgers, klanten of leden. En met heldere richtlijnen heb je een stijl die met je mee kan groeien. Het biedt vrijheid zonder herkenbaarheid in de weg te staan.

Een logo belangrijk? Ja, in het geheel

We leven in een tijd waarin je jouw merk via oneindig veel manieren kunt overbrengen op je doelgroep. Hoe meer communicatiekanalen je gebruikt, hoe belangrijker het is om herkenbaar te zijn voor de kijker. Heb je dan nog een logo nodig is de vraag? Ja zeker, is ons antwoord. Maar alleen als onderdeel van een groter geheel. Pas wanneer we samen jouw volledige visuele identiteit inrichten, zetten we de stap naar een merk met toekomst.

Een merk met toekomst bouwen?

Wil jij blijvende indruk maken op je doelgroep en bouwen aan een merk dat meegroeit met jouw organisatie? We vertellen heel graag over onze unieke werkwijze en over wat we voor jou kunnen betekenen. Lees meer over wie zij zijn en neem contact op!

Morskieft Ontwerpers

Hi there, let’s meet up!

We zijn benieuwd naar jouw verhaal, vraag of uitdaging.

Neem contact op