Jouw succes wordt bepaald door je opdrachtgevers, je klanten, je doelgroep. De mensen voor wie jouw bedrijf, product of dienst onmisbaar is. Maar wie zijn dat? Wat vinden ze belangrijk? En hoe bereik je ze? Om zo effectief mogelijk te communiceren met je beoogde klanten moet je ze kennen. En omdat je moeilijk alle deuren langs kunt gaan, helpen wij je daar een handje bij.

Lees hieronder verder

Wat is doelgroepbepaling precies?

Met een doelgroepbepaling creëer je een beeld van de groep die die zich identificeert met jouw merkbelofte en merkdoel. Voor een productiebedrijf in een nichemarkt kan dat een kleine specifiek geïnteresseerde groep zijn, voor een gemeente een enorm diverse verzameling mensen. Wat jouw situatie ook is, je wil deze groep voor je zien. Wie zijn het? Wat beweegt ze? Hoe communiceren ze? Wat voor werk doen ze? Door jouw doelgroep(en) te definiëren leer je ze begrijpen én bereiken.

Waaraan voldoet een doelgroepbepaling:

  • Het bepaalt je huidige maar ook toekomstige doelgroep(en)
  • Het geeft een duidelijke kadering en doorsnede met behulp van persona’s
  • Het geeft aan waar kansen liggen voor jouw organisatie bij deze doelgroep(en)
Ontwerpbureau meeting Ontwerpbureau meeting

Waarom is een doelgroep bepalen belangrijk?

Door het scherp hebben van je doelgroep wordt de communicatie naar de klant gemakkelijker en duidelijker. Uitgewerkte persona’s geven een gezicht aan een groep en helpen je keuzes te maken en kansen te zien. Je kunt je beter inleven in hun interesses, voorkeuren en behoeftes. Bovendien kun je jouw tone of voice in communicatie volledig aansluiten bij de verwachting en belevingswereld van deze groep. Met als gevolg: meer verbinding.

Hoe ontdekken en formuleren we deze doelgroepbepaling?

Een doelgroep bepalen vraagt onderzoek, kennis en ervaring. We onderzoeken overeenkomsten binnen groepen op basis van bijvoorbeeld leeftijd, woonsituatie en hobby’s. We analyseren karaktereigenschappen en behoeftes en stellen scherpe vragen aan jou en bestaande klanten. We ontdekken hoe goed jij je doelgroep kent en bepalen samen de communicatiemiddelen voor de beste connectie tussen jouw merk én doelgroep.

Onze cases in de spotlight

De Kok

Lees verder
De Kok accountants merkidentiteit proces De Kok accountants merkidentiteit proces

Gemeente Deventer

Lees verder
Gemeente Deventer merkidentiteit case Gemeente Deventer merkidentiteit case

Deltex

Lees verder
Deltex Delden Deltex Delden

ZuivelNL

Lees verder
Zuivel nl liggend2 Zuivel nl liggend2

Merkidentiteit gaat verder dan doelgroepbepaling

Morskieft Ontwerpers

Benieuwd hoe jij jouw doelgroep beter kunt benaderen?

Kom met ons kennismaken of sparren. Digitaal of op kantoor in Dock36.

Neem contact op