Mensen moeten op een dag ontzettend veel keuzes maken. Bewust of onbewust kiezen ze voor dingen die ze herkennen, begrijpen en vertrouwen. En precies daarin ligt de kans voor jouw merk. Met een sterke merkpositionering claim je een unieke positie in de vloedgolf aan prikkels. Kies en je zult gekozen worden zeggen we ook wel eens. Hoe je dat doet? Wij nemen je stap voor stap mee.

Lees hieronder verder

Wat houdt merkpositionering precies in?

Een merkpositionering is de positie die het merk inneemt in het hoofd en hart van de doelgroep en je positie ten opzichte van concurrenten. Die positie wordt bepaald door wie je bent, waar je voor staat, wat je vertelt en hoe je handelt. Alle grote, kleine, online en offline contactmomenten dragen daaraan bij.

Waaraan voldoet een goede merkpositionering:

  • Het past bij je organisatie en medewerkers
  • Het geeft aan welke unieke positie je (wilt) innemen in de markt
  • Het spreekt je ambitie uit
  • Het helpt keuzes te maken in je organisatie
Merkpositionering bepalen Merkpositionering bepalen

Waarom heb je een sterke merkpositionering nodig?

Mensen voelen zich aangetrokken tot merken waar ze zich mee identificeren. Ze voelen zich verbonden en gaan daarom makkelijker over tot aankoop van een product of dienst. Maar dat niet alleen, ze zoeken ook samenwerkingen op met gelijkgestemde partijen.

Een heldere merkpositionering zorgt ervoor dat mensen zich met jou identificeren. Het leidt tot eenduidige (visuele) communicatie, waardoor mensen weten waar je voor staat. Hierdoor val je op, ben je aantrekkelijk én onderscheidend.

Kies positie en de rest volgt

Daarnaast helpt het je focussen bij keuzes in innovatie, investeringen of interne communicatie.

Hoe ontwikkelen we deze merkpositionering?

Het grootste deel van je merkpositie zit al in je organisatie, het komt er alleen nog niet uit. Wij zorgen met een scherp vragenvuur en wat slimme tools dat deze positie boven tafel komt en vastgelegd wordt. Daarnaast kijken we naar eventuele concurrenten en de doelgroep. Onze kracht is dat we als externe partij onbevooroordeelde en kritische vragen stellen aan jou, het management of misschien wel je hele organisatie. Dat leidt tot een frisse blik op je merk, nieuwe inzichten en een sterker verhaal naar de buitenwereld.

Waar staat jouw merk?

In zo’n creatieve sessie gebruiken we tools als het positioneringsdiagram om op speelse wijze inzicht te krijgen in jouw plek op de markt. Met dit diagram plaats je jouw merk op de schalen ego-sociaal en introvert-extravert. Ben je een Ferrari (ego en extravert)? Ben je een Toyota (introvert en sociaal)? Of iets er tussenin? En waar staan je concurrenten? En wat is de plek waar je wil staan? Met het positioneringsdiagram ontdek je op een simpele manier waar je staat én waar kansen liggen. Want als al je concurrenten dezelfde positie hebben kan het lonen om een andere koers te varen. Of juist een beetje dichterbij te schuiven.

Creatie én strategie

Creatieve sessies kunnen diep gaan, soms zelfs filosofisch worden, maar we blijven ook nuchter en pragmatisch: een positionering moet werken. Jouw nieuwe imago komt namelijk pas echt tot leven in combinatie met een passende strategie. Daarom verwerken we het diepere positioneringsverhaal tot concrete handvatten en elementen, zoals een huisstijl met passende kleuren, het juiste beeldgebruik en de beste tone of voice of volledig uitgewerkte content en communicatiemiddelen waarmee jij in no-time jouw nieuwe positie claimt in de markt.

Onze cases in de spotlight

Heutink ICT

Lees verder
Heutink ICT laptop Heutink ICT laptop

Heracles Almelo

Lees verder
Heracles Almelo fans Heracles Almelo fans

Deltex

Lees verder
Deltex Delden Deltex Delden

Silk-ka

Lees verder
Silk-ka Silk-ka

Merkidentiteit gaat verder dan merkpositionering

Morskieft Ontwerpers

Meer weten over merkpositionering?

Kom met ons kennismaken of sparren. Digitaal of op kantoor in Dock36.

Neem contact op