Merkarchitectuur
Wanneer je als organisatie te maken hebt met verschillende labels, subproducten, samenwerkingen, overnames en allerlei verschillende logo’s is een goede merkarchitectuur enorm waardevol. Want wat werkt nou het best? Eén supermerk of verschillende labels voor de verschillende doelgroepen? We maken het inzichtelijk voor je. Zo ontwikkelen we samen de beste strategie voor jouw situatie.
Lees hieronder verderWat is merkarchitectuur precies?
Unilever is een onzichtbare kracht achter tientallen merken, terwijl HEMA juist bekend werd door radicale eenheid. De basis voor dat verschil is hun merkarchitectuur, de wijze waarop ze verschillende producten of diensten onderverdelen. Met merkarchitectuur breng je structuur in je merken en creëer je duidelijkheid voor klanten. En doe je het goed? Dan draag je bij aan de kracht van jouw merk en spreek je precies de juiste doelgroep aan.
Wat een goede merkarchitectuur kenmerkt:
- Hij is gebaseerd op de behoefte van de doelgroep(en)
- Het brengt structuur in bestaande merken en labels
- Het schept duidelijkheid in branding van nieuwe diensten of producten
- Het wordt getoetst aan de haalbaarheid binnen de organisatie
Waarom heb je een merkarchitectuur nodig?
De waarde van een merkhiërarchie is simpel: duidelijkheid voor jou = duidelijkheid voor je klant. Een klant begrijpt beter wie je bent en wat je voor hem betekent. Moet alles wat je doet bijdragen aan het ‘hoofdmerk’? Dan wil je eenheid in de uitstraling van producten of diensten. Eenheid zorgt namelijk voor herkenning en herkenning zorgt voor bekendheid. Hebben je producten of diensten totaal verschillende doelgroepen en doelen? Dan vraagt dat om verschillende merken en visuele identiteiten. Met de merkhiërarchie leg je vast hoe jouw labels, merken en identiteiten zich mogen en kunnen ontwikkelen.
Hoe bepalen we een passende merkarchitectuur?
We bepalen de juiste merkhiërarchie op basis van drie pijlers. Allereerst het doel en de merkbelofte van je hoofdmerk. We bekijken of al je producten en diensten bijdragen aan dit doel. Ten tweede je bedrijfsvoering en visie op de verhoudingen tussen verschillende takken, dochterondernemingen en submerken. Als laatste, maar zeker niet als minste: de doelgroep. Lijken je doelgroepen op elkaar of verschillen ze sterk van elkaar? Dit bepaalt grotendeels je tone of voice, grafisch ontwerp en beeldconcept.
De merkarchitectuur leggen we vast in een document. Heb je een grote organisatie waarbij het moeilijk is om grip te houden op de ontwikkeling van eigen stijlen en merken? Of werk je vaak in samenwerking met andere partijen en wil je graag lijn in de uitstraling van je merk hierin? Dan helpen we je met een merkarchitectuur flowchart. Hiermee doorloopt iedereen in jouw organisatie (en daarbuiten) een aantal vragen en komt vervolgens uit bij de juiste strategie om een project, dienst of product in de markt te zetten.
Merkidentiteit gaat verder dan merkarchitectuur
Bekijk ook deze expertises onder merkidentiteit
Meer weten over het ontwikkelen van een merkarchitectuur?
Kom met ons kennismaken of sparren. Digitaal of op kantoor in Dock36.