Wat is jouw stip op de horizon? De droom die je drijft om het beste uit jouw organisatie te halen? Hoe spannend het ook is, het helpt om jouw grote en misschien wel hyperambitieuze doel uit te spreken. Want met alleen dromen kom je er niet. Je wilt de stappen kunnen zetten om ze werkelijkheid te laten worden. En wat jou en je collega’s daarbij helpt? Een helder merkdoel.

Lees hieronder verder

Wat houdt een merkdoel precies in?

Een merkdoel, ook wel merkvisie of vision statement genoemd, geeft antwoord op de volgende vragen:

  • Wie willen we zijn?
  • Hoe willen we bekend staan?
  • Waar zijn onze toekomstige doelen?
  • Waar dromen we van?
  • Hoe blijven we in de toekomst relevant?

Het is een tekst waarin je helder vertelt waar jouw merk naar streeft. Het formuleert je ultieme ambitie, ook wel het Big Hairy Audacious Goal (BHAG) genoemd. En wie jouw merkdoel leest, krijgt onmiddellijk een beeld bij jouw visie. Hij snapt hoe jouw toekomst eruit gaat zien, waar je merk naartoe gaat en hoe jullie bestaansrecht hebben en houden in deze toekomst.

Merkdoel ontwikkelen Merkdoel ontwikkelen

Waarom heb je een scherp merkdoel nodig?

Een goed merkdoel helpt je om doelstellingen voor de lange en korte termijn scherp te stellen. Het maakt het aantrekken van de juiste mensen makkelijker en helpt je communicatie naar buiten te verbeteren. Bovendien wil je doelgroep weten hoe jouw toekomstvisie aansluit op die van hen en hoe jouw organisatie antwoord blijft geven op behoeften die zij hebben. De visie mag best een beetje scherp geschreven zijn. Een droom waar je een beetje ongemakkelijk van wordt. Dat houdt je ‘on your toes’!

Hoe bepalen we dit merkdoel?

In de merkessentie (of missie) geven we antwoord op de vraag: “Waar sta je voor?” Hierin putten we uit drijfveren, merkwaarden en bestaansrecht. Voor het merkdoel (of visie) geven we antwoord op de vraag: “Waar ga je voor?”. We hebben het over jouw bestaande doelstellingen, maar ook over je dromen. Hoe blijven jouw producten of diensten een rol spelen in de toekomst en hoe gaat die toekomst er volgens jou uitzien? Al deze informatie vatten we samen in een korte krachtige tekst: jouw merkdoel.

Onze cases in de spotlight

Saxion Hogeschool

Lees verder
Saxion case Saxion case

ZuivelNL

Lees verder
ZuivelNL - ketenorganisatie van de zuivelsector ZuivelNL - ketenorganisatie van de zuivelsector

Twente Branding

Lees verder
Twente branding staand3 Twente branding staand3

Deltex

Lees verder
Deltex Deltex

Merkidentiteit gaat verder dan merkdoel

Morskieft Ontwerpers

Merkdoel formuleren?

Kom met ons kennismaken of sparren. Digitaal of op kantoor in Dock36.

Neem contact op