Sterke merken doen een duidelijke belofte aan bestaande en potentiële klanten. Die belofte vertelt glashelder wat je organisatie te bieden heeft en waarom een klant terug zou moeten komen. Maar wat heb je aan zo’n merkbelofte? En hoe ontwikkel je die? Wij bieden je graag de helpende hand.

Lees hieronder verder

Wat is een goede merkbelofte?

Een goede merkbelofte vertelt in je eigen woorden wat jouw organisatie te bieden heeft aan je doelgroep. Wat mogen klanten van je verwachten? Wat beloof je met jouw organisatie te betekenen? Een goede merkbelofte geeft ‘richting’ aan je merk, inspireert en legt een belangrijke basis voor je communicatie. Anders dan een catchy pay-off of slogan formuleert het jouw toegevoegde waarde in duidelijke taal.

Waaraan voldoet een goede merkbelofte:

  • Geformuleerd in je eigen taal
  • Geloofwaardig en eigen
  • Haalbaar en inspirerend
  • Beschrijft het onderscheidend vermogen
Merkbelofte schrijven Merkbelofte schrijven

Waarom heb je een merkbelofte nodig?

Een merkbelofte vertelt jouw meerwaarde voor de maatschappij. Het is een korte, begrijpelijke tekst die het merkgevoel en -doel helpt ‘laden’. De belofte vormt een fundamenteel idee onder keuzes in communicatie, productaanbod of dienstverlening. Intern biedt het houvast voor je eigen medewerkers, extern geeft je merkbelofte duiding aan je doelgroep. Met een goede merkbelofte weet jouw doelgroep precies waar je voor staat én of ze zich met je identificeren. Met betere matches als gevolg. En dat geldt niet alleen potentiële klanten, maar ook voor toekomstige medewerkers.

Eén verhaal naar de arbeidsmarkt

De nieuwe generatie werkt anders dan de vorige. Jonge talenten kijken kritisch naar de waarde van jouw organisatie voor de wereld én hun carrière. En hoe schaarser hun talent, hoe kritischer ze kunnen zijn. Sterke merken met een sterke belofte onderscheiden zich op deze arbeidsmarkt. Een helder verhaal maakt het voor toekomstige medewerkers eenvoudig om zich in jouw organisatie te herkennen, achter je idealen te staan en uit te groeien tot een ambassadeur van je merk. Ben je een accountant die zorgt dat de jaarcijfers kloppen, of ben je een bureau vol rekenwonders dat ondernemersdromen laat uitkomen? Sta je voor ‘topkwaliteit tegen de laagste prijs’ of sta je voor ‘kwaliteitsproducten zonder gebruik van grondstoffen’? Al deze beloften leiden tot andere vacatureteksten, die weer andere sollicitanten aantrekken. Hoe dichter je belofte bij jouw kernwaarden ligt, hoe beter de sollicitanten bij je zullen passen.

Van medewerker naar ambassadeur

Een merkbelofte geeft echter meer dan goede vacatureteksten. Het creëert ook interne binding en inspireert medewerkers. Met een sterk geformuleerde (en gedeelde) belofte geef je een ideaal mee aan je eigen mensen, waarmee je op een eenvoudige manier sturing geeft aan gedrag. Beloof aan elkaar dat je die klant alle zorg uit handen neemt, beloof aan elkaar dat je de deur altijd met een glimlach opent en creëer een team dat jouw merk tot leven wekt. Want eerlijk is eerlijk: er is geen beter visitekaartje dan een blije medewerker die dag in dag uit belichaamt waar jouw merk voor staat.

Hoe ontdekken en formuleren we deze merkbelofte?

Er is niet één manier om je merkbelofte te formuleren. De juiste werkwijze hangt af van de situatie van jouw organisatie. Misschien heb je al een goede basis liggen die alleen een aanscherping nodig heeft, misschien ga je voor een grondige herpositionering, of ben je een nieuw merk dat from scratch een sterke merkbelofte nodig heeft. Waar een aanscherping binnen enkele goede brainstormsessies wordt gerealiseerd, vragen een herpositionering of het creëren van een nieuwe merkbelofte een grondige aanpak.

Een nieuwe belofte bij herpositionering

Soms zit je vast als merk. Je uitstraling voelt gedateerd, je gaat voor een nieuwe koers of wil je sterker profileren dan concurrenten. Een merkbelofte geeft richting aan die nieuwe positie. Wij helpen je die belofte formuleren door samen met jou en medewerkers uit alle lagen op zoek te gaan naar je toegevoegde waarde en drijfveren. Wie ben je? Waar werk je voor? En wat heb je te bieden? Door verschillende inzichten te verzamelen, bespreken en samen te brengen in één verhaal creëren we een belofte die waterdicht is én breed gedragen wordt binnen je organisatie.

Nieuwe belofte bij een nieuw merk

Wanneer je een nieuw merk opzet, of het stuur volledig omgooit met je organisatie begint een nieuwe merkbelofte vaak met de Golden Circle van Simon Sinek. Hierbij gaat het om het formuleren van je ‘Why’, ‘How’ en ‘What’. Veel organisaties weten namelijk ‘Wat’ ze doen, sommige ook nog ‘Hoe’ ze dat doen, maar slechts weinig ‘Waarom’ ze dat doen. Dat terwijl je ‘Waarom’ juist de sleutel is tot het hart van je doelgroep. Dit vertelt wie je écht bent en wat je voor hen wil betekenen. Op basis van de uitkomsten van jouw Golden Circle hebben we alles om een goede merkbelofte te formuleren.

Onze cases in de spotlight

Gemeente Deventer

Lees verder
Gemeente Deventer merkidentiteit case Gemeente Deventer merkidentiteit case

ZuivelNL

Lees verder
ZuivelNL - ketenorganisatie van de zuivelsector ZuivelNL - ketenorganisatie van de zuivelsector

Silk-ka

Lees verder
Silk-ka corporate fotografie Silk-ka corporate fotografie

De Kok

Lees verder
De Kok accountants merkidentiteit proces De Kok accountants merkidentiteit proces

Merkidentiteit gaat verder dan merkbelofte

Morskieft Ontwerpers

Meer weten over het ontwikkelen van een merkbelofte?

Kom met ons kennismaken of sparren. Digitaal of op kantoor in Dock36.

Neem contact op