Ieder merk doet een belofte aan bestaande en potentiële klanten. Die belofte vertelt glashelder wat je organisatie te bieden heeft en waarom een klant terug zou moeten komen. Maar wat heb je aan zo’n merkbelofte? En hoe ontwikkel je die? Wij bieden je graag de helpende hand.

Lees hieronder verder

Wat is een goede merkbelofte precies?

Een goede merkbelofte vertelt in je eigen woorden wat jouw organisatie te bieden heeft aan je doelgroep. Wat mogen klanten van je verwachten? Wat beloof je met jouw organisatie te betekenen? Een goede merkbelofte legt een belangrijke basis voor je communicatie, inspireert medewerkers en geeft zowel intern als extern ‘richting’ aan je merk. Anders dan een catchy pay-off of slogan formuleert het jouw toegevoegde waarde in duidelijke taal.

Waaraan voldoet een goede merkbelofte:

  • Hij is geformuleerd in je eigen taal
  • Het is geloofwaardig en eigen
  • Hij moet haalbaar en inspirerend zijn
  • Hij beschrijft het onderscheidend vermogen
Merkbelofte schrijven Merkbelofte schrijven

Waarom heb je een merkbelofte nodig?

Een merkbelofte vertelt jouw meerwaarde voor de maatschappij. Het is een korte, begrijpelijke tekst die het merkgevoel en -doel helpt ‘laden’. De belofte vormt een fundamenteel idee onder keuzes in communicatie, productaanbod of dienstverlening. Intern biedt het houvast voor je eigen medewerkers, extern geeft je merkbelofte duiding aan je doelgroep. Met een goede merkbelofte weet jouw doelgroep en toekomstige medewerker precies waar je voor staat én of ze zich met je identificeren. Met als gevolg: betere matches.

Hoe ontdekken en formuleren we deze merkbelofte?

Er is niet één manier om je merkbelofte te formuleren. Dat hangt altijd af van de situatie van jouw organisatie. Misschien heb je al een goede basis liggen die alleen een aanscherping nodig heeft. Wanneer je een nieuw merk bent, of een herpositionering doet, is grondige aanpak the way to go.

Die grondige methode begint vaak met de Golden Circle van Simon Sinek. Hierbij gaat het om het formuleren van je ‘Why’, ‘How’ en ‘What’. Veel organisaties weten namelijk ‘Wat’ ze doen, sommige ook nog ‘Hoe’ ze dat doen, maar slechts weinig ‘Waarom’ ze dat doen. Dat terwijl je ‘Waarom’ juist de sleutel is tot het hart van je doelgroep. Dit vertelt wie je écht bent en wat je voor hen wil betekenen. Op basis van de uitkomsten van jouw Golden Circle, in combinatie met ons kritische en creatieve oog, hebben we alles om een goede merkbelofte te formuleren.

Onze cases in de spotlight

Merkidentiteit gaat verder dan merkbelofte

Meer weten over het ontwikkelen van een merkbelofte?

Kom met ons kennismaken of sparren. Digitaal of op kantoor in Dock36.

Neem contact op