Hoe heet je? Het is één van de eerste vragen die je iemand stelt. Bij een merknaam werkt het eigenlijk niet anders. Maar hoe vind je een naam die goed blijft hangen? Een naam die de lading dekt? Die het juiste gevoel geeft en waarmee je direct een opvallende plek in de markt pakt? Zo’n merknaam helpen wij je ontwikkelen.

Lees hieronder verder

Wat is een goede merknaam precies?

‘It’s all in the name’ geldt allang niet meer. Sommige merknamen refereren naar oprichter, producten of sectoren, anderen hebben er juist niks mee te maken. Een naam is een samenspel van gevoel, klank en uitspraak, maar ook letters, cijfers en verwijzingen. Een goede merknaam moet kloppen en direct de juiste energie afgeven. Een merknaam is onderscheidend, maar kan soms ook even moeten landen.

Waaraan voldoet een goede merknaam:

  • Het heeft de juiste energie
  • De naam klopt bij jouw merkwaarden, doelgroep en visie
  • Het is hedendaags, maar ook tijdloos
  • Er bestaat weinig verwarring over de uitspraak
  • De naam is uniek in de sector waarin jij je beweegt
Merknaam bepalen Merknaam bepalen

Waarom heb je een goede merknaam nodig?

Een goede merknaam is onvergetelijk. Het zorgt voor herkenning, vindbaarheid en het juiste gevoel bij jouw organisatie. Het is een van de basiselementen waarop jij je merk bouwt. Je naam is de afzender van al je communicatie en verbonden aan alles wat je doet. Daarom moet het passen bij wie je bent en wie je wil aanspreken. Soms is-ie rechtdoorzee, soms zet een naam je aan het denken, maar je merkt vanzelf wanneer het klopt. Dan denk je: that’s my name!

Hoe ontwikkelen we een naam?

Een merk- of bedrijfsnaam bedenken begint met een brainstorm, het liefst via onze eigen ontwikkelde digitale methodiek. We bepalen vooraf samen de kaders. Moet het Nederlands zijn of mag het ook een andere taal zijn? Hebben bepaalde namen voorkeur bij de doelgroep of passen sommige bij het DNA van je merk?

De uitkomsten van de brainstorm (soms tot wel 600 namen!) toetsen we. Welke spreken het meest aan en waarom? Samen komen we tot een shortlist.

Vervolgens volgt het juridische aspect. We doen veldonderzoek en een merkencheck, waarbij specialisten op gebied van merkrecht bepalen welke namen juridisch geschikt zijn. Wij geven je gedegen advies en bespreken de voor- en nadelen van de shortlist om zo tot de keuze van jouw nieuwe merknaam te komen!

Onze cases in de spotlight

Het Verzet Kraakt

Lees verder
Het Verzet Kraakt Het Verzet Kraakt

FBK Games

Lees verder
FBK Games - Ticket to Tokyo FBK Games - Ticket to Tokyo

Heracles Almelo

Lees verder
Heracles Almelo fans Heracles Almelo fans

Silk-ka

Lees verder
Silk-ka corporate fotografie Silk-ka corporate fotografie

Merkidentiteit gaat verder dan merknaam

Morskieft Ontwerpers

Ben jij op zoek naar een pakkende merknaam?

Kom met ons kennismaken of sparren. Digitaal of op kantoor in Dock36.

Neem contact op