Een merkessentie vertelt wie je bent en wat je wil betekenen voor de wereld. Het gaat over je normen en waarden, maar ook over het werkveld en bestaansrecht. Wanneer je duidelijk hebt wat de essentie van jouw merk is geeft dat richting voor collega’s, partners en opdrachtgevers. Het maakt duidelijk wie je bent en wat je missie is.

Lees hieronder verder

Wat houdt een merkessentie precies in?

Een merkessentie, missie of mission statement is vaak een krachtige tekst die voortvloeit uit de merkpositionering en merkwaarden. Het is de kern van je bestaan als organisatie. Een kern die bepaalt welke keuzes en bewegingen je organisatie maakt. Een merkessentie valt niet te betwisten, wordt tijdloos opgetekend, maar kan altijd direct vertaald worden naar de huidige tijdsgeest.

Een merkessentie geeft antwoord op de volgende vragen:

  • Wat doe je en in welk werkveld?
  • Hoe doe je dat en wat maakt jou onderscheidend?
  • Waar sta je voor en wat is je bestaansrecht?
Merkessentie ontwikkelen Merkessentie ontwikkelen

Waarom heb je een sterke merkessentie nodig?

Wanneer jij weet waar jouw merk en organisatie voor staat, kun je dat ook overbrengen op anderen. Op potentiële klanten of partners, maar ook in gesprek met toekomstige medewerkers en collega’s. Het geeft houvast in je verhaal en maakt dat iedereen binnen de organisatie weet waar je voor staat en wat jullie bijzonder maakt. Met dit verhaal ben je klaar om vanuit een eenduidig en herkenbare basis te handelen en keuzes te maken.

Hoe ontwikkelen we deze merkessentie?

In één of meerdere strategische sessies bespreken we het gedrag van de organisatie. Met behulp van tools als de ‘Golden circle’ van Simon Sinek of de ‘driehoek voor waardebepaling’ van Treasy & Wiersema komen we samen tot nieuwe inzichten. En het belangrijkste: een antwoord op de vraag “Waar sta je voor?”

Onze cases in de spotlight

De Kok

Lees verder
De kok proces De kok proces

Deltex

Lees verder
Deltex Deltex

Twente Branding

Lees verder
Twente branding staand2 Twente branding staand2

Saxion Hogeschool

Lees verder
Saxion staand4 Saxion staand4

Merkidentiteit gaat verder dan merkessentie

Wil jij de merkessentie van jouw organisatie duidelijk opgeschreven hebben?

Kom met ons kennismaken of sparren. Digitaal of op kantoor in Dock36.

Neem contact op