Een merkessentie vertelt wie je bent en wat je wil betekenen voor de wereld. Het gaat over je normen en waarden, maar ook over het werkveld en bestaansrecht. Wanneer je duidelijk hebt wat de essentie van jouw merk is geeft dat richting voor collega’s, partners en opdrachtgevers. Het maakt duidelijk wie je bent en wat je missie is.

Lees hieronder verder

Wat houdt een merkessentie precies in?

Een merkessentie, missie of mission statement is vaak een krachtige tekst die voortvloeit uit de merkpositionering en merkwaarden. Het is de kern van je bestaan als organisatie. Een kern die bepaalt welke keuzes en bewegingen je organisatie maakt. Een merkessentie valt niet te betwisten, wordt tijdloos opgetekend, maar kan altijd direct vertaald worden naar de huidige tijdsgeest.

Een merkessentie geeft antwoord op de volgende vragen:

  • Wat doe je en in welk werkveld?
  • Hoe doe je dat en wat maakt jou onderscheidend?
  • Waar sta je voor en wat is je bestaansrecht?

Missie of visie?

Missie en visie worden vaak in één adem genoemd. Toch is er een belangrijk verschil. Een missie is een karakterschets van je organisatie, die vertelt wat je doet en wat je normen en waarden zijn. Een visie is een droom, een beeld van hoe jij de ideale wereld voor je ziet en hoe jij daarin een rol gaat spelen. Waar de missie gaat over wat je iedere dag doet, gaat een visie dus meer over wat je wíl doen. Met meer ruimte voor groots denken en verre ambities.

Merkessentie ontwikkelen Merkessentie ontwikkelen

Waarom heb je een sterke merkessentie nodig?

Wanneer jij weet waar jouw merk en organisatie voor staat kun je dat ook overbrengen op anderen. Op potentiële klanten of partners, maar ook in gesprek met toekomstige medewerkers en collega’s. Het geeft houvast in je verhaal en maakt dat iedereen binnen de organisatie weet waar je voor staat en wat jullie bijzonder maakt. Dat leidt tot gedrag dat past bij je missie, helpt je bedrijfskundige beslissingen nemen vanuit je kernwaarden en helpt je sterker communiceren naar de buitenwereld. Met dit verhaal ben je klaar om vanuit een eenduidig en herkenbare basis te handelen en keuzes te maken.

Hoe ontwikkelen we deze merkessentie?

We brengen in één of meerdere strategische sessies het gedrag van je organisatie in beeld en vertalen dit naar een kernachtige missie of merkessentie. Dat doen we het liefst met betrokken medewerkers uit meerdere lagen van je organisatie. Met behulp van kritische vragen en handige tools achterhalen we wat je drijfveren zijn, waar je voor staat en waarin je onderscheidend bent. Dat begint bijvoorbeeld met een goed gesprek over de oorsprong van je organisatie. Waar kom je vandaan en hoe beïnvloedt dat je dienstverlening? Daarnaast gebruiken we bijvoorbeeld de ‘Golden circle’ van Simon Sinek of de ‘driehoek voor waardebepaling’ van Treasy & Wiersema.

Why, How, What?

De Golden Circle van de Amerikaanse marketinggoeroe Simon Sinek helpt je sterker te denken, handelen en communiceren. Sinek ontdekte dat je jouw doelgroep niet overtuigt met ‘wat’ je doet, maar vooral door ‘waarom’ je iets doet. Hij ontwikkelde de Golden Circle, waarmee je als organisatie je ‘why’, ‘how’ en ‘what’ leert formuleren. Waarom besta je? Hoe werk je? En wat biedt je dan concreet. Met de Golden Circle achterhalen we je wat je inspireert en hoe jij je onderscheidt in de markt. Een waardevolle basis voor al je toekomstige communicatie.

Driehoek voor waardebepaling

Iedere organisatie heeft een sleutel tot succes. Iets waarmee jij je onderscheidt van concurrenten en opvalt in de markt. Dat wil niet zeggen dat je altijd weet wat die sleutel is. De driehoek voor waardebepaling van Treasy & Wiersema helpt je hierbij. Met deze driehoek bepaal je op welk gebied jouw kracht ligt. Blink je uit in product leadership als Apple? Beschik je over de operational excellence van een IKEA? Of is je grote kracht juist de customer intimacy van bijvoorbeeld Coolblue. Door hierover te discussiëren creëren we samen focus in je missie, communicatie en misschien zelfs wel bedrijfsvoering.

Onze cases in de spotlight

De Kok

Lees verder
De Kok accountants merkidentiteit proces De Kok accountants merkidentiteit proces

Deltex

Lees verder
Deltex Deltex

Twente Branding

Lees verder
Twente branding staand2 Twente branding staand2

Saxion Hogeschool

Lees verder
Saxion staand4 Saxion staand4

Merkidentiteit gaat verder dan merkessentie

Morskieft Ontwerpers

Wil jij de merkessentie van jouw organisatie duidelijk opgeschreven hebben?

Kom met ons kennismaken of sparren. Digitaal of op kantoor in Dock36.

Neem contact op