Soms heb je maar één beeld nodig om een merk te herkennen. Hoe doen ze dat toch? Met een herkenbaar beeldconcept. Een eigen beeldtaal die hen onderscheidt van alle anderen. Maar hoe ontwikkel je zo’n beeldconcept? En hoe gebruik je het vervolgens in je voordeel? Wij bieden je de helpende hand.

Lees hieronder verder

Wat is een beeldconcept precies?

Een beeldconcept is eigenlijk niet meer dan een aantal richtlijnen. Regels die je vastlegt omtrent al het gebruik van beeld, in de breedste zin van het woord. Denk aan fotografie, illustraties en animaties. Richtlijnen voor beeldgebruik kun je gebruiken op verschillende niveaus. Denk aan richtlijnen voor productfotografie, illustraties voor omschrijving van je werkproces of de beelden die je gebruikt voor social media met een stukje ‘behind the scenes’.

Waaraan voldoet een goed beeldconcept:

  • Sluit aan bij de visie van je organisatie
  • Onderscheidt zich van anderen in de markt
  • Duidelijke omschrijving van de richtlijnen
Beeldconcept ontwikkelen Beeldconcept ontwikkelen

Waarom is een beeldconcept belangrijk?

Werk je vanuit kernwaarden zoals ‘persoonlijk’, ‘bevlogen’ en ‘samen’? Dan passen daar andere beelden bij dan bij ‘succes’, ‘rijkdom’ en ‘aanzien’. Een goed beeldconcept draagt bij aan het versterken van je merk. Wanneer je consistent dezelfde stijl doorvoert herkennen mensen je (onbewust) aan deze beeldtaal. Jouw beeldtaal kan flexibel zijn en toegespitst worden op de functie van het beeld, waardoor je doeltreffend bent én ook nog eens je merkbeleving verhoogt. Win-win wat ons betreft!

Hoe ontwikkelen we een beeldconcept?

Vanuit je merkwaarden en positionering weten we waar je voor staat. We kijken samen naar alle toepassingen waarin jij beeld gebruikt en toetsen eventuele bestaande beelden aan je merkstrategie. Vanuit je merkverhaal bepalen we waar de beelden die je gebruikt aan moeten voldoen. Bij fotografie moet je denken aan: soort modellen, situaties, emotie (serieus, blij, neutraal), geposeerd of naturel, close-ups en eventuele nabewerking. Bij illustratie gaat het bijvoorbeeld over kleurkeuze, verhoudingen of lijndikte. Allemaal elementen die bijdragen aan een sterkere identiteit.

Onze cases in de spotlight

De Kok

Lees verder
De Kok schrijven De Kok schrijven

Heracles Almelo

Lees verder
Heracles almelo staand 1 Heracles almelo staand 1

Heutink ICT

Lees verder
Heutink ICT leerlingen Heutink ICT leerlingen

Deltex

Lees verder
Deltex Delden Deltex Delden

Merkdesign gaat verder dan beeldconcept

Morskieft Ontwerpers

Op zoek naar een passend beeldconcept?

Kom met ons kennismaken of sparren. Digitaal of op kantoor in Dock36.

Neem contact op