Iedere dag word je overspoeld met informatie. E-mails, appjes, nieuws, vakgerelateerde artikelen: information overload! In zo’n wereld wil je in één oogopslag een verhaal kunnen begrijpen. In één laagdrempelig beeld alle informatie krijgen die je nodig hebt. Dat vraagt om creatieve datavisualisatie. Hoe je dat doet? Daar helpen wij je bij.

Lees hieronder verder

Wat houdt datavisualisatie precies in?

Iedereen kent de grafiek en de staafdiagram, maar goede datavisualisatie gaat een stap verder. Je brengt de juiste informatie over, schept context en combineert waar nodig verschillende soorten data om tot één conclusie te komen. Omdat we beeldend zijn ingesteld helpt het om juist met kleur, bepaalde vormen of zelfs illustraties en iconen te werken.

Tussen een basic grafiek en een flitsende infographic zit een wereld aan tussenvormen. Daarin staat je doelgroep centraal. Voor wie is deze data relevant? Welke graphics spelen in op de belevingswereld van de persoon die je wilt aanspreken? Het belangrijkste is dat de doelgroep de data goed interpreteert.

Waar een goede datavisualisatie aan voldoet:

  • Overzichtelijk vormgegeven
  • Vorm- en kleurgebruik past bij je merkidentiteit
  • Toegespitst op de juiste doelgroep
  • Duidelijke toegevoegde waarde op tekst
Data visualisatie bureau Data visualisatie bureau

Waarom is datavisualisatie waardevol?

Wanneer je te maken hebt met een grote doelgroep die veel data tot zich moet nemen, of je nieuwe inzichten wil creëren door verschillende datasets te combineren is datavisualisatie de beste oplossing. Wanneer jouw boodschap wordt ondersteund door een heldere graphic komt het namelijk beter binnen. Cijfers worden ineens minder abstract, mensen waarderen een mooie plaat en de oersaaie Excel-tabellen zijn eindelijk verleden tijd!

Hoe ontwikkelen we deze datavisualisatie?

Datavisualisatie draait om vormkeuze. Die vormen moeten passen bij je identiteit. Daarom bespreken we uitvoerig wie je bent, waar je voor staat en wie je doelgroep is. Van daaruit stellen we een aantal vragen zoals:

  • Welke data wil je communiceren?
  • Wat is er belangrijk of bijzonder aan deze data?
  • Moet het vooral een objectief overzicht worden of wil je ergens de focus op leggen?
  • Zijn er trends of learnings die je wil delen in deze visualisatie?
  • In welke context wordt de visualisatie of graphic gecommuniceerd?

Op basis van jouw antwoorden vinden wij de beste vorm voor wat jij wilt vertellen. We adviseren en denken mee en zijn bedreven in het werken met interactieve datavisualisatie-systemen. Waar een illustratieve infographic werkt voor de één, heeft de ander juist liever een serie met interactieve staafdiagrammen om een trend te kunnen laten zien. We zullen onze data erop natrekken wat het beste voor jou werkt!

Onze cases in de spotlight

Heutink ICT

Lees verder
Heutink ict vierkant Heutink ict vierkant

Saxion Hogeschool

Lees verder
Saxion staand4 Saxion staand4

ZuivelNL

Lees verder
Zuivel nl illustratie Zuivel nl illustratie

TenCate Outdoor Fabrics

Lees verder
Ten cate outdoor fabrics vierkant2 Ten cate outdoor fabrics vierkant2

Merkdesign gaat verder dan data visualisatie

Morskieft Ontwerpers

Klaar met saaie grafieken en tabellen?

Kom met ons kennismaken of sparren. Digitaal of op kantoor in Dock36.

Neem contact op