U of je. Spreektaal of schrijftaal. Corporate of casual. De tone of voice van je organisatie bepaalt voor een groot deel de band met je publiek. Je kunt met een paar woorden alle moeite die je hebt gestopt in je huisstijl en uitstraling teniet doen. Maar een goed doordachte tone of voice kan je merk ook naar een volgend level tillen. Ontdekken wat jouw tone of voice is? Wij staan voor je klaar!

Lees hieronder verder

Wat is een tone of voice precies?

Een ‘tone of voice’ is de stijl waarin je schrijft en communiceert. In tekst, maar bijvoorbeeld ook van een voice-over bij je bedrijfsvideo. Het zijn de taalkeuzes die je maakt om je doelgroep zo goed mogelijk aan te spreken. Jouw stem moet passen bij je identiteit. Bij wie je echt bent. Vanuit deze merkidentiteit kun je een aantal richtlijnen opstellen over het taalgebruik in je communicatie. Dit is de basis voor iedereen die uitingen vanuit jouw merk ontwikkelt.

Waaraan een goede tone of voice voldoet:

  • Past bij je merkidentiteit
  • Sluit aan bij de belevingswereld van je doelgroep
  • Is consistent in al je communicatie
Website tone of voice Website tone of voice

Waarom is het ontwikkelen van een tone of voice belangrijk?

Mensen houden van duidelijkheid. Een klant, opdrachtgever of partner wil weten wat-ie aan je heeft en of hij je kan vertrouwen. Die duidelijkheid schep je met een consistente tone of voice. Een klant herkent je identiteit en kan zich er (als het goed is) mee identificeren. Staat jouw organisatie voor ‘doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’, speel daar met je tone of voice op in. Ben je extraverter en meer aanwezig als merk? Gebruik dan tekst en taal om dit te onderstrepen. De juiste stem spreekt jouw doelgroep(en) op de juiste wijze aan en helpt hen overtuigen.

Hoe ontwikkel je een eigen tone of voice?

Je tone of voice komt voort uit je merkidentiteit en de wijze waarop je met klanten en partners communiceert. Hoe neem je de telefoon op? Is er ruimte voor grapjes, sarcasme of ben je heel direct? Hoe praten collega’s met elkaar? En niet te vergeten, waarmee vind je de juiste aansluiting bij je doelgroep? We leggen hier de vinger op, kijken waar nuances liggen en bepalen samen hoe we dit omzetten in heldere richtlijnen.

Onze cases in de spotlight

Het Verzet Kraakt

Lees verder
Het verzet kraakt bierviltje Het verzet kraakt bierviltje

TenCate Outdoor Fabrics

Lees verder
Ten cate outdoor fabrics case Ten cate outdoor fabrics case

Gemeente Deventer

Lees verder
Gemeente Deventer merkidentiteit case Gemeente Deventer merkidentiteit case

ZuivelNL

Lees verder
Zuivel nl liggend2 Zuivel nl liggend2

Merkdesign gaat verder dan tone of voice

Morskieft Ontwerpers

Onderscheidende tone-of-voice bepalen?

Kom met ons kennismaken of sparren. Digitaal of op kantoor in Dock36.

Neem contact op