Bekende merken, iedereen kan ze wel opnoemen; Google, Apple, Coca Cola en bijvoorbeeld het Nederlandse Coolblue. Hoe kan het dat deze merken zo waardevol zijn? En hoe komt het dat ze bij veel mensen hetzelfde gevoel oproepen? Met andere woorden. Hoe laten zij hun merk werken? Een gedegen merkstrategie is het antwoord. En zo’n merkstrategie is heus niet alleen weggelegd voor de groten der aarde. Ook jij kan je merk vóór je laten werken.

Lees hieronder verder

Wat is merkstrategie precies?

Een organisatie, bedrijf of stichting heeft vaak helder wat ze doen en waarom ze het doen. Ooit gestart vanuit een (bepaalde) behoefte of overtuiging met als doel om het product of dienst te verspreiden onder een doelgroep. Door contactmomenten met je organisatie hebben mensen een bepaald beeld opgebouwd, dat is je merk. Een netwerk van associaties in het hoofd van een ander. In jouw merkstrategie bepaal je hoe de elementen binnen jouw merk zich verhouden tot elkaar en tot de doelen die je wilt behalen. Welke associaties wil je dat mensen met jouw merk hebben? En op welke momenten wil je relevant zijn?

Waaraan voldoet een goede merkstrategie:

  • Het is helder en krachtig omschreven
  • Het brengt focus aan en dwingt om keuzes te maken
  • Het geeft aan waar jouw organisatie als merk naartoe bouwt
Contentbureau Contentbureau

Waarom heb je een merkstrategie nodig?

Om tot een krachtige merkstrategie te komen moet je keuzes maken. Op welk gebied wil je dat mensen direct aan jouw merk denken? Focus zorgt ervoor dat je een helder verhaal hebt tijdens alle contactmomenten met je klant. Het is de basis waarop je telkens terug kunt vallen. Door op deze basis voort te bouwen, werk je aan herkenbaarheid en gevoel van eenheid. Het is hard werken om een plekje te veroveren in iemands hart en hoofd. Een goede merkstrategie helpt je hierbij.

Hoe ontwikkelen we deze merkstrategie?

Wat is jouw doel? Waar wil je naartoe? Dat zijn vaak de eerste vragen die we stellen. Om hier antwoord op te geven combineren we data en visie. Data over naamsbekendheid, merkassociaties en bijvoorbeeld doelgroep/klanten geven ons informatie over waar je merk nu staat. Dit kan data zijn die jullie als organisatie bezitten. Is dat niet het geval? Dan helpen we bij het ophalen hiervan. We gebruiken hiervoor verschillende vormen van onderzoek. Bij het ene vraagstuk is dat een landelijk consumentenonderzoek, bij de ander heb je veel meer aan interviews met medewerker/klanten of straatinterviews. Deze data geeft ons inzicht over de huidige situatie waarop we de juiste merkstrategie kunnen gaan bouwen.

Een sterke merkstrategie moet bijdragen aan het behalen van jouw doelen. Om dit scherp neer te zetten werken we graag met de driehoek van Treasy & Wiersema, omdat deze dwingt om keuzes te maken; waar leg jij de focus? Dat is niet altijd makkelijk, maar als een sterk merk bouwen makkelijk was, hadden we wel meer Nikes en Apples in deze wereld gehad. Een merkstrategie is ook niet een plan dat in beton gegoten wordt met daarna de opbrengst ervan. Het is een voortdurend proces waar je als organisatie telkens aan moet blijven bouwen. En daar helpen wij je graag bij.

Onze cases in de spotlight

Twente Branding

Lees verder
Twente branding staand Twente branding staand

Heracles Almelo

Lees verder
Heracles Almelo Heracles Almelo

Saxion Hogeschool

Lees verder
Saxion staand2 Saxion staand2

De Kok

Lees verder
De Kok fotografie De Kok fotografie

Merkstrategie gaat verder dan merkstrategie

Morskieft Ontwerpers

Hulp nodig bij een sterke merkstrategie?

Kom met ons kennismaken of sparren. Digitaal of op kantoor in Dock36.

Neem contact op